MoSS Sverige
MoSS Suomi MoSS United Kingdom MoSS Deutschland MoSS Nederland MoSS Danmark
Vraket av Vrouw Maria

The Picture in the cover is an artist´s view of the site. Drawn by Juha Flinkman.

Forskningshistorik

De första dokument som beskriver Vrouw Marias historia påträffades av Christian Ahlström i det finska riksarkivet så tidigt som på 1970-talet. Ahlström samlade in uppgifter från olika arkiv och publicerade dem för första gången i ett arbete 1979 (Sjunkna skepp). Den viktigaste källan för forskarna var sjöförklaringen efter förlisningen, som påträffades i stadsarkivet i Åbo. Dokumentet utgörs av ett utdrag ur Vrouw Marias loggbok och en förteckning över de föremål som bärgats. I serien Diplomatica i det svenska riksarkivet i Stockholm återfanns en brevväxling om försöken att hitta och bärga skeppet.

Under flera år har amatördykare sökt efter vraket. Rauno Koivusaari och andra medlemmar av ett sällskap med namnet Pro Vrouw Maria lyckades lokalisera vraket sommaren 1999 genom att söka med side-scan-sonar. På anstiftan av Dr Christian Ahlström, som är hedersledamot av sällskapet Pro Vrouw Maria och med stöd av Hollands ambassadör i Finland hjälpte personalen vid Notarius Publicus i Amsterdam till med att spåra handlingar om Vrouw Maria. Som ett resultat av denna efterforskning, kunde man hitta handlingar om skeppets tidigare öden och om försäkringen av dess last.

På hösten 1999 engagerade Sjöhistoriska museet i Finland, som är ansvarigt för skyddet av kulturvärden under vatten, en forskare för att koordinera undersökningarna av vraket av Vrouw Maria. Museet inledde fältforskning på vraket sommaren 2000. Forskare, med bistånd av en grupp frivilliga dykare dokumenterade vraket genom fotografering och videofilmning.

Forskningsarbetet i olika arkiv fortsätter. Som ett resultat av efterforskningarna i olika arkiv känner vi till värdet av Vrouw Marias last, hur förlisningen gick till, försöken att bärga fartyget, och om vad som hände med en del av det som bärgades. Dessutom berättar vissa förteckningar från aktioner och en doktorsavhandling av Clara Bille som heter "De tempel de kuns of het kabinet vad den heer Braamcamp" (Amsterdam 1961) ungefär vilka konstverk det var som ingick i Vrouw Marias last.

Registration period for the Portsmouth Seminar over.