MoSS Suomi
MoSS United Kingdom MoSS Deutschland MoSS Nederland MoSS Danmark MoSS Sverige
Valikoidut toimet
  • Kulttuuri 2000 -ohjelma ja valitut toiminnot
  • Valittu toiminto 1 Rohkaistaan osallistujia sekä akateemisen että käytännön kokemusten vaihtoon ja tuetaan ammattilaisia jatkokoulutuksen hankkimisessa.
  • Valittu toiminto 2 Vedenalaisen kulttuuriperinnön erikoispiirteiden esitteleminen
  • Valittu toiminto 3 Yleisön kiinnostuksen herättämiseen ja tiedon yleiseen jakamiseen tähtäävien hankkeiden sekä eri tutkimusprojektien järjestäminen.
  • Valittu toiminto 4 Uuden teknologian innovatiivinen ja soveltava käyttö osanottajien ja yleisön hyväksi.
  • Valittu toiminto 5 Julkaistaan projektia kuvaavia ja selittäviä opetuskäyttöön soveltuvia kirjoja, oppaita, audiovisuaalisia tietopaketteja ja multimediatuotteita.

3. Valittu toiminto

Yleisön kiinnostuksen herättämiseen ja tiedon yleiseen jakamiseen tähtäävien hankkeiden sekä eri tutkimusprojektien järjestäminen.

Toiminnon kuvaus: MoSS-projekti on tutkimusprojekti. Projektissa on kolme eri tutkimushanketta tai -teemaa: hylkyjen kuntokehityksen seuranta, hylkyjen suojelu ja hylkyjen esitteleminen. Hylkyjen kuntokehityksen seuranta -projekti on ensimmäinen tutkimushanke kolmessa eri hylkykohteessa, ja sen myötä saadaan systemaattista ja vertailukelpoista tietoa hylkyjen säilymiseen vaikuttavista ympäristöolosuhteista. Hylkyjen esittely -projektissa puolestaan kokeillaan hylkyjen dokumentoinnissa käytettäviä menetelmiä, ja hylkyjen suojeluun tähtäävässä hankkeessa kokeillaan ja kehitetään uusia malleja, joiden avulla vedenalaista kulttuuriperintöä voitaisiin suojella ja hoitaa entistä paremmin. Tuloksia käytetään yleisön mielenkiinnon herättämisessä, tiedon jakamisessa ja opetuksessa.

Tavoitteena käyttää projektin tuloksia hyväksi seuraavasti:

  • jaetaan yleistajuista tietoa projektista ja sen tuloksista etenkin kouluille ja suurelle yleisölle
  • kukin projektin järjestäjistä julkaisee sekä omia että projektin yhteisiä tuloksia oman maansa meriarkeologisissa julkaisuissa ja tapahtumissa
  • kunkin maan tiedotusvälineet pyritään saamaan mukaan tiedottamaan projektin tarkoituksesta ja tavoitteista ja herättämään yleisön mielenkiinto
  • avataan Internet-sivusto, jossa on linkkejä kunkin maan omille, hylkyjä esitteleville sivuille
  • projektin tarkoitusta ja tavoitteita esitellään kaikissa sopivissa paikoissa kuten esimerkiksi näyttelyissä, konferensseissa, seminaareissa ja muissa tapahtumissa
  • julkaistaan julistesarja

Tavoitteet: Hylkyjen kuntokehityksen seuranta -projektin tavoitteena on kerätä ja tuottaa hylkyjen säilymiseen vaikuttavista ympäristöolosuhteista systemaattista ja vertailukelpoista tietoa, jota voidaan käyttää tieteellisissä tutkimuksissa. Hylkyjen esittely -teeman tavoitteena on koota monipuolista aineistoa, jonka avulla hylkykohteita voidaan esitellä sekä alan ammattilaisille että suurelle yleisölle. Hylkyjen suojelu -projektissa pyritään saamaan aikaan kirjalliset suunnitelmat ja ohjeet siitä, kuinka vedenalaista kulttuuriperintöä tulisi hoitaa ja suojata alkuperäisissä ympäristöissä ja myös muualla. Projektin tavoitteena on herättää yleisön mielenkiinto tieteellisesti hankitun aineiston avulla ja käyttää tätä aineistoa myös opetuksessa ja yleisessä tiedon jakamisessa. Tavoitteena on, että yleisön tuntema arvostus meriarkeologiaa kohtaan nousisi, ja että onnistumme vakuuttamaan alan viranomaiset siitä, kuinka tärkeää on sijoittaa julkisia varoja myös meriarkeologiaan.

Kohderyhmä: Euroopan historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneet eurooppalaiset, vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä vastaavat viranomaiset, projektin järjestäjät, alan ammattilaiset, tiedotusvälineet sekä suuri yleisö.

Alustava aikataulu: Yleisön kiinnostuksen herättämiseen ja tiedon yleiseen jakamiseen tähtäävien hankkeiden ja eri tutkimusprojektien järjestäminen jatkuvat koko MoSS-projektin ajan eli vuoden 2004 kesäkuun loppuun saakka. Hylkyjen kuntokehityksen seuranta -projektia on tarkoitus jatkaa myös Kulttuuri 2000 -projektin päätyttyä. On selvää, että riittävän tiedon saamiseksi hylkyjen kuntokehitystä on seurattava pidemmän aikaa.

  • Internet-sivusto linkkeineen avataan toukokuussa 2002
  • julisteet painetaan kesäkuussa 2002
  • tietoa levitetään tiedotusvälineiden kautta vuoden 2002 toukokuusta lähtien
  • tieteellinen keskustelu on käynnissä koko projektin ajan
  • tieteellisiä julkaisuja aletaan tehdä vuoden 2003 lokakuusta alkaen
  • yleistajuinen kirja julkaistaan vuoden 2004 kesäkuussa

Odotetut tulokset: Vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelemisen, säilyttämisen ja hoitamisen tueksi saadaan tieteellisiä tutkimustuloksia. Julkaistaan yksi suurelle yleisölle tarkoitettu ja yksi alan ammattilaisille suunnattu kirja sekä tieteellisiä artikkeleita. Tehdään kirjalliset suunnitelmat kaikkien projektin hylkyjen hoitamiseksi ja laaditaan ohjeet vedenalaisen kulttuuriperinnön suojaamiseksi ja hoitamiseksi sekä alkuperäisissä ympäristöissä että muualla. Arvostus ja ymmärrys siitä, mitä eurooppalaisten vesien kulttuuriperinnölle tapahtuu, lisääntyvät.

Registration period for the Portsmouth Seminar over.